marți, 8 august 2017

Mariana Marin în studioul UNIMEDIA

(Stop cadru) Mariana Marin: Cea mai mare izbândă a noastră este că am reușit să păstrăm pe manualele noastre sintagma limba română



Granițe între profesorii de limbă română nu există

Președintele Asociației generale a învățătorilor, doctorul în pedagogie, conferențiarul universitar, Mariana Marin, a vorbit în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA despre importanța de a cunoaște limba română în Republica Moldova.

„În 1989, noi am trăit o experiență superbă, am obținut lima română, grafie latină. Cea mai mare izbândă a noastră este că am reușit să păstrăm pe manualele noastre sintagma limba română. Este de-a dreptul admirabilă această izbândă, în caz contrar aceasta ar putea fi cea mai mare greșeală pe care cineva ar putea să o facă. Poți să spui unui copil că la noi este limba moldovenească, dar atâta timp cât pe manuale e scris limba română, atât. Nouă nu ne revine decât să veghem, să fim de strajă și să nu permitem nimănui această nedreptate”, a precizat Mariana Marin.


De asemenea, dânsa s-a referit și la experiența din Parlamentul European, Bruxelles: „M-a făcut să înțeleg că trebuie să existe un respect, acolo deputații, demnitarii europeni își iau documentele traduse în limba lor, dar ei se obligă, se responsabilizează să învețe și limba franceză sau engleză.”


În context, a vorbit și despre predarea istoriei române în școlile din Republica Moldova: „Un profesor de istorie, nu poate trăda, altfel ești un profesor de legende, balade, dacă tu profanezi istoria adevărată.”

(video) Mariana Marin: În R. Moldova tema unirii este una politică


Mariana Marin în studioul UNIMEDIA




Președinta Asociației generale a învățătorilor din România, filiala R. Moldova, Mariana Marin susține că nu există niciun fel de hotare între profesorii de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului, iar prin limba română se face această unire spirituală. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de pe UNIMEDIA.


”Granițe între profesorii de limbă română nu există. Nu ne interesează acest spațiu limitat de frontiere, de polițiști, de vameși. În R. Moldova tema unirii este una politică și atât. Au încercat tot felul de partide să caute acest element unionist în Asociația AGIRO”, a explicat invitata.
Doctorul în pedagogie susține că, deși este parte a Asociației generale a învățătorilor din România, ONG-ul nu desfășoară acțiuni unioniste și nici nu sunt finanțați de organizații unioniste.


”Fără a face declarații populiste, facem această unire spirituală prin limba română. Aceasta este misiunea Asociației. Nu suntem finanțați de mișcări unioniste. Avem mulți dascăli care sunt membri ai diferitor partide, dar la asociație încercăm să fim diplomați și să ne abținem de la declarații care sunt doar vorbe, iar ceea ce facem noi sunt fapte”, a adăugat Mariana Marin.


Apel de la profesor către profesori : nu colectați taxe de la părinți.
https://www.facebook.com/elenarobublog/videos/313432829118601/

Niciun comentariu: