DIN ZONA DE CONFORT CĂTRE ZONA DE CREATIVITATE, INSPIRAŢIE ŞI RISC
Anul 2010 a fost un an dificil, mai greu de spus de nota 10… aşa cum îl aşteptam. Un şir de peregrinări sociale, profesionale, personale, dar în fond este un an de care ne vom aduce aminte.
Cantitativ aş putea rezuma activitatea personală în următoarele cifre: 9 cărţi, 6 reviste, 7 publicaţii în presa de specialitate, 5 participări la conferinţe ştiinţifice, 11 seminare, UN SINGUR CURRICULUM, 100 de pagini ale unui ghid pentru învăţători, o medalie de aur, o nouă Asociaţie a Învăţătorilor, 365 prieteni şi… nici un duşman.
Calitativ, ţin să menţionez că întotdeauna am ştiut ce fac, fiind conştientă de ce am făcut, chiar dacă am greşit. În anul acesta mi-a plăcut să fiu contrazisă, chiar dacă a fost destul de greu să rezist (…iată că am rezistat).
Pentru anul 2011 îmi doresc cel mai mult sănătate tuturor copiilor.
În plan profesional, bineînţeles, avem mult de lucru. În 27 octombrie 2010 am înregistrat oficial la Ministerul Justiţiei Asociaţia Generală a Învăţătorilor (filială a AGIRomânia). Grupul de iniţiativă al Asociaţiei îl constituie membrii echipei de creaţie a revistei Învăţătorul Modern. Ca şi preşedinte al Asociaţiei îmi propun să dedic anul 2011 – unirii forţelor profesionale prin rezolvarea problemelor stringente, prin participarea la discuţia Codului Educaţiei. Statutul Asociaţiei ne obligă să devenim în fiecare zi mai buni, mai puternici şi mai competenţi. În consens cu acestea ne dorim extinderea imaginii şi statutului cadrelor didactice în societate (e destul cît ne simţim pătură vulnerabilă). Suntem disponibili să schimbăm lumea pornind de la propria schimbare.
Am demonstrat şi în acest an că suntem creativi şi uniţi. Ne-a reuşit să obţinem statutul de parteneri ai Ministerului Educaţiei. Vom deveni mai insistenţi şi ne propunem să ne deplasăm din zona de confort către zona de creativitate, inspiraţie şi risc.
Mariana Marin, doctor în pedagogie,
Preşedinte al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor, filiala AGIRo,
redactor-şef, revista Învăţătorul Modern